117. Alder

Konfirmationsalder og konfirmation straks efter dåben.

I de østeuropæiske kirker (den græsk- og russiskortodokse) bliver de spæde børn konfirmerede straks efter dåben. Det samme sker i alle kirkesamfund med dem, der først bliver døbt som voksne. De behøver jo ikke at vente med konfirmation til efter en undervisning, for de får til forskel fra de barnedøbte ikke deres oplysning om kristendommen efter dåben, men har allerede fået den forinden.

Hvor konfirmation følger umiddelbart efter dåb, skyldes det, at den anses som en forstærket tilførsel fra Helligånden. Vel giver dåben syndernes forladelse og gør den døbte til Guds barn, men tilegnelse og fastholdelse af dåbens gaver i livets og dødens strid kræver en fornyet meddelelse af Helligåndens kraft.

Det var ikke såkaldte overgangsriter, som gav stødet til, at kirken fandt på konfirmationen; men at nogle nyomvendte var blevet døbt af udsendinge fra menigheden i Jerusalem. Da man imidlertid ikke så nogen tegn på, at Helligånden var blevet udgydt over dem, rejste apostlene Peter og Johannes ned fra Jerusalem og lagde hænderne på dem, og så faldt Ånden straks over dem.

ForrigeHovedoversigtNæste

C.B. Hansen: Gammel tro — tænkt påny