45. Det onde

Er der forklaringer på det onde?

Det onde er mange ting og tjener vidt forskellige formål. Der er naturkatastrofer, når naturens kræfter rører på sig i al deres vælde. Ulykker mere på det menneskelige plan kan være »kampen for tilværelsen« — eller rettere kampen for mere end det (»de store dyr æder de små«, både i naturen og i forretningslivet): uretfærdigheder, skuffelser, ja mislykkethed i livet, nationers magtsyge, krig, nød, epidemier, død, sorg og savn.

Det må ikke glemmes, at vi kan takke os selv for meget af det onde, som vi lider under, men Bibelen peger da også på, at det onde kom ind i verden, fordi vi mennesker, tilskyndede af Djævelen og følgende hans eksempel, ville råde for os selv og gøre os klogere end vort ophav (38). Det onde udnytter Djævelen til at sprede tvivl om Guds eksistens eller om hans kærlighed (33, 34).

Gud bruger det selvsamme onde til straf, advarsel eller som afleder for endnu større onder, men også til det positive, at hærde, træne og opøve os i udholdenhed, tapperhed og offervilje, og for at lære os at søge hjælp hos ham og derigennem få beviser på, at han har magt til at vende det onde til det gode.

ForrigeHovedoversigtNæste

C.B. Hansen: Gammel tro — tænkt på ny