KRISTENDOM

Gammel tro — tænkt påny

Intro

Når man sidder i en hvidkalket landsbykirke fra middelalderen og ser ud ad et af de små vinduer, så opdager man hurtigt også murens tykkelse. Somme tider kan den brede karm bruges til at pynte kirken, når der skal være fest. Nogle gravere har virkelig sans for den slags ikke uvæsentlige detaljer, en række tællelys, en adventskrans, m.m.

Murens tykkelse vidner selvsagt om den tids byggestil, men den vidner også om det solide, det pålidelige. Murene er tykke. De skal holde til meget. De skal holde til vind og vejr, til storm. De skal være stabile. De skal holde til medgang og modgang, når det er „in” at være kristen, og når det er „yt”. De skal holde til os.

Landsbykirkens arkitektur med de tykke mure understreger: Hellere pålidelig end populær. Det pålidelige kan nemlig holde til alle slægters både, har bud til generation efter generation. Det pålidelige står fast. Dets amen i går er også dets amen i dag og dets amen i morgen. Den er bygget på grundvolden.

Det populære har døgnfluekarakter, øjeblikkets karakter, er ét med tidens trends, ét med tidens ånd. Det populære er hip med det hippe, hot med det hotte, cool med det cool’e, men når det hippe og hotte og coole er forældet og ikke længere nice — som de unge siger i dag — nice — så er det engang populære håbløst gammeldags, forældet.

Sådan går det også den populære kirke. Man bliver rigtig meget forpustet af at skulle følge med tiden, for tiden har ingen ro. Den pålidelige kirke derimod hviler i tidens fylde. Den har søgt og fundet. Den har bedt og fået. Den har banket på og der er blevet lukket op. Den har fællesskab med Gud, fællesskab med Faderen ved Sønnen i den Hellige Ånd.

Og derfor har den pålidelige kirke også blik for det nødstedte menneske. Den pålidelige kirke lukker sig ikke sammen som en ring, og har nok i sig selv, men den er åben, den er udadvendt, strækker sig som korset — udefter: til alle folkeslag — opefter: mod det himmelske Jerusalem.

Steen Sunesen

♦ ♦ ♦

I 1987 udkom posthumt Charles Bellingham Hansens „Gammel tro — tænkt påny” på RE-FORMATIO’s Forlag. C.B. Hansen (1910-1981) var residerende kapellan i Ebeltoft og Dråby (1944-1968) og 2. residerende kapellan ved Vejgård Kirke, Aalborg (1968-1977).

I bogen møder vi den almindelige kristendom, den pålidelige tro, den hele tro, den gamle tro, gennemtænkt og gengivet i original og inspirerende sprogdragt. Bogen var oprindelig tænkt som en håndbog, en faktabog, et holdepunkt „i diskussioner og til eftertanke for dem, som er i færd med at give luft for forudfattede meninger om kirke og kristendom i læserbreve” (— fra bogens forord).

Nye Læsere kan stå på her.

Bogen er endnu ikke udsolgt fra forlaget, kontakt forlaget eller udfyld formularen.